Joomla модули на http://joomla3x.ru и компоненты.

Экспанаты

Автор: Super User. Опубликовано в Экспанаты

1      
2 Дзежка Дзежка – драўляная ёмістасць, куды ставілі цеста (рошчыну) для хлеба, ежы
3  Гліняны посуд (збаны, гарлачы)  

 

Збан – гліняная пасудзіна для захавання малака і іншых вадкіх прадуктаў. Рабілі з выцягнутым тулавам, пукатымі бакамі, звужаным горлам, носікам-дзюбкай і ручкай-вушкам.

Гарлач – гліняная пасудзіна для захавання малака і малочных  прадуктаў. Рабілі з выцягнутым тулавам, пукатымі бакамі і звужанай  шыйкай, але шырэйшым за дно вусцем (без дзюбкі і ручкі).

4  Маслабойка   Маслабойка – бандарны выраб; пасудзіна для збівання масла. Найчасцей — вузкая высокая кадачка з клёпак. У накрыўцы пасярэдзіне адтуліна для калатоўкі (біла), верхні канец якой выходзіў вонкі, a да ніжняга прымацоўвалі кружок з дзіркамі (пашыраны варыянт) ці крыжавіну (ударная частка). Такой жа формы маслабойку выдзёўбвалі з суцэльнай круглай калодкі.  
5  Куфар    

Куфар – выраб корпуснай мэблі з адкідной ці здымнай верхняй накрыўкай.

   Качалка і валок

Качалка – прыстасаванне для разгладжвання тканых вырабаў. Тканіну спачатку накручвалі на качалку (даўжыня 40-60 см, дыяметр 5-6 см), затым раскачвалі пры дапамозе валка.

Валок – прамы ці вогнуты драўляны брус з нарэзанымі ўпоперак зубцамі.

8  Ніты    
9  Матавіла    Матавіла – прылада для змотвання і размотвання маткоў пражы.
10  Трапло  
11  Кола    
12  Сукала    
13  Лапці   Лапці – традыцыйны сялянскі абутак, плецены з лыка (лазовага, ліпавага), пяньковых або льняных вітушак ці тонкіх вяровак 
14  Чаравічкі (паўбоцікі)   Чаравікі – невысокі, да шчыкалаткі і крыху вышэй, жаночы скураны абутак на шнурках. 
15  Ступка    
16  Шуфлік    
17  Ночвы    
18  Кадобчык    
19  Кошык    
20  Газоўкі